top of page
Zoeken

Human being of human doing?

Soms vind ik de Engelse taal helderder dan de Nederlandse. Of helpt het me om iets makkelijker te zien of begrijpen. Zo ook het woord Human Being versus Mens Zijn.


In mijn werk kom ik vaak mensen tegen die vertellen over wat er allemaal speelt in hun leven. En dan is dat vaak gelinkt aan dingen 'doen'; verantwoordelijkheden, verplichtingen, zorgtaken, afspraken, werk, gezin enzovoorts.


Zijn we human beings of human doings?


Bewust zijn is voor mij de ingang voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Hiervoor heb ik stilte, stilstand en luisteren nodig. Niks doen dus! Aanwezig zijn bij mijn lichaam, bij wat het me vertelt. Bij mijn emoties en gevoelens. Zonder er iets mee te hoeven doen. Zonder oordeel. Ademend. Met aandacht.


Ik doe dit op verschillende manieren: kort (bijv 3 ademhalingen volgen) of langer; op mn meditatiekussen. Maar ook tijdens een wandeling, als de hond stilstaat, voel ik even waar ik ben. Een wachtmoment in de rij voor de kassa of bij een verkeerslicht is een uitnodiging voor mij om even te checken hoe mijn lichaam voelt. Volg ik mijn ademhaling. Adem ik dieper door en heb ik een korte of langere adempauze. En verzorg ik mezelf van binnenuit met aandacht, zorg en liefde.


Being in Touch...


Bewust zijn. Aanwezig. Zonder oordeel. Aandacht en adem. Sssttt... Luister… en verbind.

31 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


being_klein.png
bottom of page